lördag 7 mars 2015

Vintervila och lammgryta

Bloggen har legat i dvala länge. Vintermånaderna har rullat förbi ganska så snabbt.
Vi planerar för den nya säsongen på gården; byggprojekt som ska påbörjas och avslutas, beslut om vilka frön som ska beställas och funderingar om djurbesättningen; lamm och bete.

Ifjol valde vi att inte låta bässen betäcka tackorna. Orsaken var tid. Vi upplevde att vi ville sätta tiden på annat än den ruljans som lamm ändå innebär. Årets lamning kommer att ske under tidig höst, hoppeligen just efter att fåren tagits in i fähuset. Får se hur det här blir, vi testar.
Vad gäller betet har vi den otroligt lyxiga situationen att vi arrenderar mark precis nedanför huset. Området är så stort att alla får kan äta sig mätta hela sommaren. Vi behöver inte rusa runt med elband och pinnar halva sommaren. Nu i år blir det dessutom ännu enklare eftersom bässen kan bo med tackorna. Vi får bara hoppas att alla djuren får vara friska och krya - då borde det bli en inte så arbetsdryg fårsommar.

Vi vill ha mera fårkött för jösses vad det är gott! En klar favoriträtt har blivit en lammgryta som är enkel att göra, det enda som krävs är lite tid för puttring.

Så här:
En stor gul lök
Några klyftor vitlök
Morötter
Grytbitar eller stek av lamm
En tetra passerade tomater och vatten
Lantbuljong, lagerblad och några kryddpepparkorn
Tomatpuré
Kryddor: salt, peppar, timjan

Stek lök i lite smör. Bryn köttet. Häll över vatten, tomaterna och tomatpurén. Sätt i morötterna, buljongen, lagerbladen och kryddpepparkornen. Låt puttra på svag värme ca 2 timmar. Krydda.
Vi äter grytan med potatis eller kokad bovete. Gott!
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar