fredag 13 mars 2015

Havregrynsgröt

Det finns havregryn och så finns det havregryn - det är veckans upptäckt.

För några veckor sedan besökte vi en matmarknad i Korsnäs. Det är lokalt center för mathantverk som arrangerat ett antal matmarknader i Korsnäs och vi har gjort till vana att vi, om vi har passligt, besöker marknaderna.

Utbudet består av grönsaker, fisk, bröd, bullar/kex/kakor, kött av olika slag, sylt, ägg osv osv.

Vid det senaste besöket köpte vi bl a 1 kg havregryn. Damen vi köpte av sade att grynen mättar bättre än konventionella havregryn och hon lovade att gröten blir god. Hon varnade oss för att det kan finnas små skalbitar kvar och att gröten måste koka lite längre än vad som är brukligt med vanliga butiksköpta havregryn.

I förrgår kokade vi gröt - vi äter gröt ungefär en gång i veckan. Vilken skillnad. Jag är jätte förvånad. Det är som om det inte skulle vara havregrynsgröt. Gröten blev mycket krämigare och fylligare - och då kokade jag på enbart vatten. Visst hittade vi några botar av skal och visst puttrade gröten på spisen i ca 10 minuter men det är ju ingenting.

För 4,5 personer kokade jag gröt på 1 liter vatten och 5 dl havregryn. Mums!


Blåbär och agave syrup2 kommentarer:

  1. Hej! Jag har också märkt att det är enormt stor skillnad på konventionella havregryn från butikerna eller ekologiska flingor. Det är också stor skillnad på ekologiska flingors kvalité har vi märkt under åren.

    SvaraRadera
  2. Hej! Jag har också märkt att det är enormt stor skillnad på konventionella havregryn från butikerna eller ekologiska flingor. Det är också stor skillnad på ekologiska flingors kvalité har vi märkt under åren.

    SvaraRadera