På svenska livsmedelsverkets sidor hittade jag information om vad 100 g färska toppskott innehåller:
Energi kJ/kcal: 210/50
Protein: 9 g
Fett: 0,7 g
Kolhydrater: 3,0 g
Fibrer: 4,1 g
Kalcium: 490 mg
Kalium: 640 mg
Magnesium: 86 mg
Järn: 10 mg
Fosfor: 126 mg
Askorbinsyra (C-vitamin): 175 mg
Karoten: 2 400 μg
Folat: 194 μg
Det som jag verkligen tycker är gott är nässelpesto. Jag hittade receptet på Bondjäntans blogg.
Så här:
1 liter nässlor
3 vitlöksklyftor
1 dl solrosfrön
2 dl olivolja
2 dl riven parmesan
salt och peppar
Förväll nässlorna och mixa tillsammans med solrosfrön, olja och vitlök. Riv osten och blanda ihop allting tillsammans med salt och peppar. Häll lite olja på så att peston täcks. Förvaras i burk med lock i kylskåpet. Håller sig i ca en vecka.
Glada vappen till er alla!
Jättegott var det!!
SvaraRadera/Nina
Tack för peston! Den var jättegod till lax.
SvaraRaderaJag skall testa detta, peston låter god.
SvaraRadera