torsdag 13 februari 2014

Ny salva

Idag har jag gjort en ny salva - ringblomssalva. Jag har använt mej av bivax- och oljesalvan i snart två år och kände att nu vill jag testa den ringblomsolja som jag gjorde i höstas.

I somras såg jag på ett danskt program som handlade om just ringblomman och dess fina egenskaper. Det hette  någonting Urt. Programledaren gjorde ringblomsolja, ringblomssalva, ringblomsshampo och en smoothie med ringblomma.

Jag skrev av recepten under programmets gång och hann väl så där ganska bra få med alla ingredienser.

Idag var det alltså dags att pröva att tillverka salvan. Så här:

Jag hettade upp 4 g bivax och 60 gram ullfett. När detta hade smält tog jag bort kastrullen från plattan och hällde i 60 ml ringblomsolja. Blandningen hällde jag i mörka glasburkar. Salvan stelnade när den svalnat. Intressant ska det bli att smörja in sig i detta som delvis växt I trädgården. Ullfettet har jag köpt. Det är 100 % fett, utvunnet ur fårens pals. Det borde man kanske kunna göra själv, hmm...
Jag kommer att använda ringblomssalvan i ansiktet och på händerna men benen kommer också i fortsättningen att få den gamla bivaxsalvan, den är super som body lotion.
Härnäst på tur ska jag testa rinblomsshampot.

2 kommentarer:

  1. Hej! Undrar bara om Hello Green boken som du tipsade om. Finns det recept i den på hur man lagar deodoranter, bivaxsalvan och annat dylikt?Om inte vet du någon sådan bok också?:) //Nöjd kund från Byaloppiset

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hejsan. Tack för det! Nej, i Hello Green finns bara matrecept. Jag kan varmt rekommendera Maria Österåkers blog "Lev mer på mindre", hon har manga av de recept jag använder mej av, bla ringblomssalva och deodorant. Bivax salvan finns på Marthaförbunderts webb, det är deras recept jag använder. Det schampo vi använder (hela familjen) har jag hittat på Strömsös webb. Lycka till!

      Radera