tisdag 18 februari 2014

I gömmorna

Det är så roligt att botanisera bland Signe och Leos saker. När vi köpte Signes hus drog vi genast igång med renoveringen, full gas framåt. Orsaken till den snabba renoveringstakten var bland annat att vi valde att bo kvar i hemmet i Jungsund. Vi upplevde att det skulle bli för bökigt att temporärt flytta till ett hyresboende eftersom vi var inställda på att renovera på heltid och planerade att flytta in när flickorna började skolan hösten 2012, d v s efter ca 8 månaders renovering.
I huset och i uthusen fanns massor med möbler och grejer från de liv som levts i Signes hus. Vi valde att spara en hel del men just då när vi renoverade som mest fanns inte tid att titta närmare på allt detta som vi valde att spara. Vi satte bort skatterna i högar för att ta fram så småningom. Det gör vi nu, då och då. Det är spännande att gå på upptäcktsfärd i tidigare generationers liv.

Vi har bland annat hittat en karta over Londons tunnelbana från 1937. Vem har varit i London då?
Vi har också hittat två Almanack för året efter vår Frälsare Kristi födelse 1948 och 1949, utgiven av Helsingfors Universitet. I almanackorna finns mycket viktig information, bland annat en förteckning över de marknader, torgdagar och kreatursmarknader som ordnades länsvis. Det finns också ett relativt långt kapitel "om betydelsen av arbetets effektivisering", inget nytt under solen där känns det som. Intressant att notera är att någon som läst almanackan har steckat under de för läsaren betydelsefulla avsnitten.

I almanackorna marknadsförs hushållets produkter, bland annat tallsåpa som löddrar och löser upp smutsen t o m i havsvatten. Tallsåpan sägs också vara lämplig för all slags tvätt. Vasa fisknätfabrik annonserar också med rubriken "De flesta yrkesfiskare använda uteslutande Wasa fisknät ty med dem fiskar man bra".


Vi har också hittat en liten bok som bär namnet "Rätt smörjning. Råd och anvisningar beträffande rätt smörjning av person- och lastbilar, bussar och traktorer".  På första sidan får vi veta att om vi följer denna boks kortfattade och populära råd i den viktiga smörjningsfrågan får vi inte bara nytta utan även nöje av våran (Eder) vagn.


Underbart!

3 kommentarer:

 1. Vad roligt att hitta såna skatter! Vi hittade mest skumma "skatter" då vi renoverade vårt hus...
  - syster yster

  SvaraRadera
 2. Va härligt med sådana skatter!

  SvaraRadera
 3. Kul! Och Thomas har säkert nytta av smörjningsboken! ;)
  /A-M

  SvaraRadera