måndag 16 december 2013

Kött, kött, kött

Ja jösses vad vi har mycket kött. Vi måste köpa en ny köttfrys, en frysbox där vi ska förvara allt kött vi har. Nu hittar jag inget i arkku frysen, den är knökfull av fårkött i olika former och storlekar; färs, filéer, ribs, stekar, soppkött, hemgjord köttbuljong .... Det kommer massor med kött från fyra får! Det känns på ett sätt lite paradoxalt med tanke på att vi det senaste året försökt införa mera vegetarisk kost men det behöver inte vara så. Nu behöver vi inte köpa allt kött vi ändå äter och vi vet att köttet mådde bra innan det blev just kött.

För några veckor sedan slaktade vi alltså tre lamm och en årsgammal tacka som inte lammat. Thomas gick på styckningskurs vid Vuxeninstitutet i Korsholm samma vecka som slakten gick av stapeln och han lärde sig massor och blev dessutom jätte upplyst och medveten om hur köttet vi äter påverkas av de omständigheter djuren lever under och hur slakten påverkar köttets kvalitet. Efter varje kurskväll kom han hem och höll mini-föreläsningar för mej, visade info på webben och berättade om allt det nya han fått veta.

Vi slaktade våra djur hemma. En erfaren slaktare skötte om att djuren togs av daga och han och Thomas skar hudarna av dem och tog ut inälvorna och hängde upp kropparna så att de fick hänga innan styckning. Sex bogar förde vi till Malax köttrökeri. resten styckade Thomas här hemma, i köket. Köttkvarnen gick varm och vakuum maskinen likaså.

Vi trodde att vi skulle uppleva slakten traumatisk med tanke på hur mycket vi umgåtts med våra får men så blev det inte. Vetskapen om att djuren fått leva ett gott liv, omtyckta och lite bortskämda tog överhanden och de ompysslade fåren förvandlades till mat i våra ögon genast livsgnistan lämnade dem.

2 kommentarer:

  1. Sådär var det alltid med våra sommarhöns, -ankor och -gäss också. Fina kompisar under sommaren, och sen en självklar höstslakt. Och väldigt god vintermat.
    /A-M

    SvaraRadera