måndag 9 september 2013

Höns öde

Hönan Maja finns inte mera. I torsdags blev hon tagen av en hök. När barnen och jag kom hem på kvällskvisten såg Lina en stor fågel som satt vid syrenerna men som flög upp när hon närmade sig. Den var stor och randig. Senare när jag gick ut för att stänga dörren till hönsburen såg jag också den randiga fågeln som satt vid syrenerna men som flög iväg när jag närmade mej. Jag såg inte att det var en hök men nog att det var en stor rovfågel. Ute vid hönorna märkte jag att att en höna saknades.

Lina och jag hittade Maja bredvid pumphuset, offer för höken. Kvällen avslutades med begravning bakom växthuset.

Hök-attacken förde dessutom med sig att två av de överlevande hönsdamerna pickat sönder sina ägg, varje dag sedan i torsdags! Vad göra?

6 kommentarer:

 1. Hörde om eländet. :( Att de pickar sönder äggen är ju en stressreaktion så den går förhoppningsvis över så småningom. Eventuellt kan man testa att ha dem inomhus några dagar. De behöver hittar tryggheten igen, och att ha tråkigt inomhus kan hjälpa. Höns och människor är inte så olika.
  /A-M

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, vi har dem inomhus även om det stressar dem också, eller gör dem upprörda är kanske mera beskrivande. Hoppas de slutar!

   Radera
 2. Men stackars damer, de är säkert upprörda. Visste inte att höns var såna känsliga varelser.

  Visste i och för sig inte heller att får kan låta som Billy, det var det mest komiska ljud jag hört på länge, garvar ännu då jag tänker på det. Det är bra att ni skaffat djur, jag lär mig mera av att hälsa på er än vad jag gjorde i skolan :)

  /Syster-yster

  SvaraRadera
 3. Ojdå - det får mig att tänka på att min barndoms hönsgårdar hade galler runtom, också som tak. De är förstås inte lika fria då, men är det bättre att höken tar dem? / Ola

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bur är någonting vi funderat mycket på. De har gått fritt men hela tiden med möjlighet att gå in. Nu är de inne hela dagarna och tycker inte om det. Vi funderar på en stor bur till nästa år, det gäller att väga för- och nackdelar men det är klart att vi inte vill att de ska falla offer för rovfåglar eller andra djur.

   Radera
 4. Hoppas pickandet är över nu och lugnet lagt sig bland era damer igen!
  Roligt med den här bloggen Petra så att vi andrakan hänga med i era liv lite!
  Kram

  SvaraRadera