fredag 3 januari 2014

Limpor och mat av julens rester

I år har vi ätit limpor i mängd och massor under julen. Jag har fått receptet av min mamma och det tål att testas. Receptet är för två limpor men jag har gjort dubbelsats och fyra runda limpor får precis plats på en plåt.

Enbärskryddade limpor ( 2 runda limpor)
1 dl mörk sirap
1 msk krossade enbär
1/2 msk pomeransskal
5 dl surmjölk
2 påsar torrjäst (á 11 gram)
2 tsk salt
6 dl rågmjöl
6-7 dl vetemjöl

2 msk sirap och 2 msk vatten till pensling

Koka upp sirapen med enbären och pomeransskal och låt svalna. Värm surmjölken till max 42 grader och häll i den avsvalnade sirapsblandningen.. Blanda jästen med lite vetemjöl och häll ner i vätskan.Tillsätt salt och resten av mjölet, lite i taget.
Låt jäsa i ca 1 timme. Baka ut degen till två limpor. Låt bröden jäsa på plåt en stund. Nagga dem med en gaffel.
Grädda i 200 grader i ca 20-25 minuter på näst nedersta falsen. Pensla med sirapsvattnet mot slutet av gräddningen och också genast när limporna tagits ur ugnen.


Jag hittade också ett recept på en skinkfrestelse som hade potatis och rester av julens skinka som huvudingredienser men den blir lika god med kalkon.

Skink- eller kalkonfrestelse med äpple

1 kg potatis
2 äpplen
1 gul lök
250 gram skinka eller kalkon
basilika 1 tsk salt
svartpeppar
4 dl grädde
2 ägg

Skala och strimla potatisarna. Hacka löken och skär köttet  och äpplena i bitar. Varva det här i en form tillsammans med basilika. Krydda med salt och peppar. Blanda ägg och grädde och häll över potatisen. Tillred i 175 grader i ca 45 minuter.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar