tisdag 30 april 2013

Vi firar våren med mjöd

Vad mysigt med valborg och första maj. En extra ledig dag med möjlighet att njuta av att umgås med de man helst umgås med, äta god mat, hoppeligen vara ute och fira det faktum att det är vår på riktigt.

I år är första året som Lina och Emma inte frågat efter ballonger - skönt. Jag minns själv hur roligt det var att få en ballong på torget när jag var liten. Faktum är att mina barn varje år fått varsin ballong som vi köpt någon dag före första maj, ofta inhandlad från Prisma pga av att priserna på torget varit så höga jämfört med priserna på då t ex Prisma. De har lekt med ballongerna en liten stund den dag de fått dem men sedan har ballongerna flugit omkring ensamma och sorgesamt sakta singlat ner mot marken på några dagar.


Hos oss blir det inte valborg utan mjöd. Thomas och barnen tycker mjöd är en av de bästa drycker som finns.Så här ser mitt recept på mjöd ut, sött och gott.

1 citron
8 liter vatten
1/2 kg socker
1/2 kg farinsocker
1 flaska pilsner
1/4 tsk jäst

Dag 1.
Koka upp vattnet. Sätt i socker, farinsocker och citronen som du skurit i skivor. Låt svalna. Lös upp jästen i ljummet vatten och häll i vattnet. Häll också i pilsnerflaskan.

Dag 2.
Sätt russin och ca 1/2 tsk socker i rena flaskor. Sila ner mjöden i flaskorna. Låt stå i rumstemperatur i ett dygn, ställ sedan in flaskorna i kylskåpet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar