Konsumtion innebär utgifter och utgifter är någonting vi försöker minska. Jag försöker gå igenom våra utgiftsposter för att se hur vi kan minska dem utan att det känns som om vi lever ett fattigt och tråkigt liv. Utgifterna delar jag in i klumpar som jag finfördelar och granskar och försöker hitta vettiga sätt att tänka kring som fungerar för oss.
En stor utgiftspost är mat.
Mat äter vi varje dag och matkostnaderna kan i princip skjuta i höjden hur mycket som helst. Vi har i två omgångar (1 månad per omgång) använt oss av en ram för hur mycket vi "får" spendera per vecka och det har fungerat bra men efter att de två sparsamma månaderna slutat har matkostnaderna ökat igen.
Nu försöker jag tänka ut hållbara strategier som förhoppningsvis leder till att våra matkostnader kunde minskas bestående, utan att pruta på kvaliteten - jag tycker att det är viktigt med god och hälsosam mat. Målet är alltså att minska våra matutgifter mera bestående och också att öka graden av självförsörjning så mycket vi kan inom de ramar vi har bestående av tid, mark att odla på och upplevd ork förstås. En ytterligare komponent är att jag vill veta vad vi stoppar i oss och ett led i detta är att välja ekologiska alternativ då det känns vettigt och dessutom försöka välja närproducerade livsmedel i mån av möjlighet.
De strategier jag försöker följa är:
att veckohandla, alltså planera vad vi ska äta varje dag och utgående från det skriva en lista som vi handlar efter
att använda de råvaror vi själva har
att äta mera vegetarisk mat, åtminstone en dag per vecka
att köpa större mängder ekologiskt nötkött som vi fryser ner
att baka det bröd vi äter (förutom att det är billigt är det galet mycket godare med hembakt bröd)
att tillreda mat från grunden
att laga mysli och fil
att göra storkok, ofta soppa, som är godare att äta dag två
att göra egen sylt, mycket sylt, eftersom Thomas ska ha sylt på filen och barnen äter mycket sylt till gröt, pannkaka, plättar, våfflor....
Nu när jag är i gång med planeringen av min sommarodling har jag utgått från det vi använder oss av i matväg, sådant vi kan odla själva och äta upp. Maria Österåker skrev i sin bok "Lev mer på mindre" att de upplevde att odlingen blev mera meningsfull på det här sättet och det tror jag kan passa in på oss också.
De grödor som vi ska odla mycket av inkommande sommar är potatis,lök, morötter, bönor, kålrot tomater och gurka. Annat som ska ingå i trädgården är fänkål, selleri, paprika, rödbeta, jordgubbar, vinbär och kryddor. Dessutom plockar vi förstås bär till sylt och försöker hitta svamp som vi torkar.
Jag drömmer om en jordkällare men i dagsläget får den investeringen vänta - det är så mycket annat som måste prioriteras. Som substitut har vi investerat i ett begagnat stort svalskåp som rymmer en del och så har vi stora frysboxar.
Förutom odlingarna så har vi då våra tappra hönor och fåren. I dagsläget har vi också gott om kalkonkött som verkligen är gott. Fåren ja, om lammningen lyckas blir det så småningom aktuellt med slakt och då har vi också fårkött i frysen.
Så här tänker vi om maten.
Vad intressant skrivet. Många frågar ju oss hur mycket vi har kunnat minska våra matkostnader sedan vi började tänka mera självhushållning. Grejen är den att det sist och slutligen inte är så mycket eftersom det vi nu köper så köper vi eko, vilket är dyrare. Så var det inte förr. Men i er lista skulle jag nästan sätta extra fokus på det vegetariska. Vi har nu under flera års tid ökat våra vegetariska maträtter och det blir både billigt och känns vettigt miljö- och hälsomässigt. Och att inte åka till affären så ofta sparar man en hel del på, förutsatt att man inte köper " i fall om" och sedan kastar bort det.
SvaraRaderaTack. Jag tror också på vegetariskt och försöker lära mej få ihop varierade rätter som hela högen tycker om. Det blir mest olika soppor.
SvaraRaderaVinski säger att vår bästa matperiod var de tre år då jag var helt vege, och det är alldeles sant. Vi har nog aldrig ätit så mycket gott som då! Synd bara att magen inte klarade det i längden, men jag saknar verkligen alla bönor.
SvaraRaderaJag brukade koka bönorna i stora satser och frysa in i portioner, för att sen kunna fixa snabb bönmat. T.ex. denna enkla grej: Fräs kidneybönor i stekpanna med smör, timjan och lite salt - helt huippu tillbehör (jag åt det ofta bara tillsammans med potatismos och sallad). Eller blanda kidneybönor, paprika, oliver och basilika i gräddfil/creme fraiche som tillbehör till nypotatis. Super!
/A-M
Tack för tipsen, ska testas! Mitt problem är att jag är ensam bönfantast så resten av familjen får vänja sig, visst är det 18 gånger man ska äta något innan man vant sig och till och med tycker att något är gott.
RaderaVilken bra odlingslista! Vi ska också odla i sommar lite av samma skäl som ni. Jag vill veta varfrån maten kommer, känna att jag gjort något för denna jord och dessutom på samma gång få ner matkostnaderna. Sedan vi slutade handla i stormarknaderna tycker jag att maten blivit billigare. Köper nu rötter, äppel och ägg på torget, färskt kött/fisk från hallen och fisk varje lördag nere vid stranden. Drömmen skulle ju vara att ha egen proteinproduktion, men man måste inse sina egna begränsningar...
SvaraRadera