måndag 24 september 2012

Limpor och sånt´

Vi äter jätte mycket bröd och eftersom jag bakar allt bröd vi sätter i oss gäller det att försöka variera sig lite. I mitt något gamla huslig ekonomi häfte hittade jag ett recept på limpa som jag skrivit in för närmare 20 år sedan. Idag bakade jag bröden och de blev goda. Här kommer receptet:

Snabblimpa (2 stycken)
8 dl grovt rågmjöl
6 dl vetemjöl
3 tsk salt
4 tsk bikarbonat
8 dl piimä
1 dl sirap
6 msk lingonsylt

Blanda först råg- och vetemjöl med salt och bikarbonat. Rör ner piimä, sirap och lingonsylt i mjölblandningen. Häll smeten i två smorda brödformar. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 1 timme i 175 grader (jag satte ett bakplåtspapper över bröden efter ca 30 minuter). Låt limporna kallna under bakduk.


Annars har jag och barnen skördat bönor. Bönskörden har varit superb och det gäller både våra bond- och brytbönor. Vi har nog med bönor för att klara oss genom alla soppor och gratänger i vinter.


Inredningen inomhus blir allt mera klar. Jag går runt och plötsligt klarnar olika saker och så jag vet hur jag vill ha det. I köket har pappa fixat till en liten mobil köksö. Underredet kommer från ett gammalt bord. Han har satt en ny skiva på bordet och monterat på små hjul. Nu kan barnen läsa läxor medan jag donar med mitt bredvid dem - bra! Tanken var att vi skulle ha en stor ö i köket med det blev inte bra så den idén var vi tvungna att skippa men det blir nog bra så här också, inga standardlösningar precis men det är precis så jag vill ha det!


1 kommentar:

  1. Ser ut som en mycket bra köksöfundering! Och kul med bönskörden!
    /A-M

    SvaraRadera