tisdag 28 augusti 2012

Medveten matkonsumtion

Ända sedan i våras har vi planerat att försöka oss på självförsörjning i viss utsträckning, eller kanske mera det att vi vill bli medvetna konsumenter av den mat vi handlar och den mat vi sätter i oss. För att förbereda oss har vi odlat sådant som vi kan äta och sådant vi kan ta tillvara inför hösten och vintern.

Jag bakar redan nu det bröd vi äter, oftast njuter jag av att baka och vi njuter alla av att sätta tänderna i varmt rågbröd med smör och ost på. För att förse familjen med bröd behöver jag baka ungefär en gång i veckan.

Vetebröd på jäsning

Eftersom renoveringen av Signes hus tog så galet mycket tid av oss i våras blev planteringen i våra lådor ganska sen men nu börjar våra grödor äntligen vara färdiga.

Från och med idag drar vi gång. Vi ska helt enkelt försöka skära ner våra matkostnader, handla medvetet och i så stor utsträckning som möjligt äta det vi odlat eller plockat, dvs bär och svamp.

Vi har odlat morötter, bryt- och bondbönor, rödbetor, squash, fänkål, sockerärter, purjolök, selleri och   så har vi bärbuskar vi skördat, jordgubbar som vi fryst in, blåbär som vi fryst in och tillverkat sylt av, rabarber som vi gjort saft av och fryst in som sådana, svamp som vi plockat och plockar och äpplen som väntar på att plockas för att bli saft och sylt.
Bullar!
Vi har ett tak på den summa vi ska använda per vecka, 35 euro. Det ska bli spännande att se hur det går!

1 kommentar:

  1. Ambitiöst! Ska bli jätteintressant att följa hur det går!
    /A-M

    SvaraRadera