fredag 26 september 2014

Inför vintern

En del av min lediga tid går för tillfället åt att bunkra upp inför vintern. I början av veckan tömde jag och barnen växthuset på tomater, bönor och paprikor. Gurkorna hade jag tagit bort tidigare.

Årets skörd var helt ok. Mina tomater mognade ganska sent så vi levde tomatlösa en ganska lång bit in på sommaren.

I år hade jag valt att så något som heter salladsgurka. Salladsgurkan är mindre och tjockare än slanggurkan. Nästa år blir det slanggurka igen. Vi tyckte inte riktigt om varken smak eller konsistens på salladsgurkan.

Paprikorna har skött sig fint - vi hade 5 plantor och det har räckt gott och väl.

Årets hit är bönplantorna i växthuset. Vi har haft 6 bönplantor som gett fina, lila, långa bönor från början av juli till och med i dag - jag åt några medan jag fixade lite inför vintern. Vi har ätit bönorna efter hand och valde att inte frysa in dem, de är så mycket godare färska.I dag har jag frusit in spenat till våra smoothies och spenatpastasåser. Jag har så spenat i två omgångar men det räckte ändå inte till! Vi använder jätte mycket av den varan i vår familj. Jag sätter en näve blad i Thomas och min morgonsmoothie - varje morgon.
En annan nyhet i årets trädgårdsland som åkte in i frysen i dag var purjolök. Jag har inte fått till mina purjolökar tidigare men i år lyckades det.

Innan trädgården helt går och sova för den här säsongen är min tanke att få till en vitlöksodling. Får se om jag får det att lyckas. Dagarna rullar på.

4 kommentarer:

 1. Har du provat svinmålla? Den innehåller ganska så samma sak som spenat, men mer c-vitamin. Min spenat försvann av nån anledning i år, så jag rensade potatislandet på svinmålla. Bekvämt och enkelt, behövde inte skötas alls. Plocka å stoppa direkt in i frysen. Tycker dessutom att den har en behagligare smak än spenat. Så nästa år skippar jag spenaten har jag bestämt och och låter mållan växa till sig med potatisen istället.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, jag vet ju inte ens vad svinmålla är! Ska undersökas. Tack för tipset.

   Radera
 2. vad sätter du annat i er morgonsmooties jag har torkat spenat å sätter pulvret .men det blir lite då man torkar å mal

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej., Det blir vad vi råkar ha hemma. Blåbär är ganska standard för det har vi massor av, squash just nu, banan ibland, äpplen också vanligt, sallad, mangold, gurka, havtorn också vanligtvis. Åt barnen naturell yoghurt medan Thomas och jag har vatten som vätska i våra. Jag försöker sätta mera grönsaker och mindre frukt, det tar en tid att vänja sig med den "grönare" smaken.

   Radera