måndag 22 oktober 2012

En kalkon mindre....

Nu har vi genomfört vår första slakt. Just detta med slakt är det som oroat mej mest när det gäller att ha nyttodjur.
En av våra fyra kalkoner har haltat under några veckor och förra veckan förvärrades haltningen så pass mycket att vi såg att hon hade det besvärligt när hon rörde på sig. Det är tydligen väldigt vanligt att de kalkoner vi har får problem med benen, de växer så snabbt och blir tunga så fort.

Nåja, Thomas läste om slakt av kalkoner, jag ringde till den mesta experten jag känner på området och så kikade vi på några styckningsvideon på Youtube och så var det dags.

Thomas hanterade själva slakten i fähuset. Jag fnattade omkring inomhus och funderade om jag borde göra något, hålla i eller så men bestämde mej för att jag troligtvis skulle stjälpa mera än hjälpa. Efter en liten stund var mannen tillbaka inomhus och allt hade gått bra. Kalkondamen var död.

Vi fortsatte proceduren med att värma vatten. Thomas gick tillbaka till fähuset och plockade fågeln och kom efter det in med en kalkon som såg ut som en sådan som finns i frysdisken på Prisma. Väldigt imponerande!

Med gemensamma krafter styckade vi sedan fågeln och nu ligger köttet i frysen. Det gick så otroligt mycket bättre än vad jag hade förväntat mej.

På hönsfronten går det också framåt. Igår återförenade vi tuppen Pelle med hönorna. De har varit separerade i nästan tre veckor pga att Pelle ruggar vilket ledde till att hönorna plockade bort så mycket av hans fjädrar att han blödde. De får ännu sova i varsitt utrymme men de verkar åtminstone låta honom vara när de är ute tillsammans.

Igår städade vi hela fähuset, dvs två hönsrum och kalkonavdelningen + de delar som vi människor använder. Vi sopade och brände upp gammalt hö.  Det var en njutning att stå vid stranden medan brasan brann. Allt var alldeles stilla och det enda som hördes var några svanar som trumpetade och brasan som sprakade... och Thomas som körde traktor.

På renoveringsfronten tar vi oss också framåt i sakta mak. Förra veckan installerade vi lampor i hela uthuset, även på utsidan. Vi har beställt gammaldags lampor från Anttiikkiverstas, likadana ska komma på själva huset också - så småningom.


1 kommentar: