söndag 1 april 2012

Saffransäppelkaka

Jag måste dela med mej av receptet på äppelkakan vi åt idag. Den är jätte god. Jag tänker på Gotland när jag äter den, där använder de mycket saffran. Om man inte gillar saffran kan man byta ut kryddan mot finrivet skal och lite saft av en apelsin.

Saffransäppelkaka (175 grader, 40-45 minuter)
2 dl socker
1 ägg
1/2 gram saffran
4 1/2 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
100 gram rumsvarmt smör
1 1/2 dl mjölk
2-3 äpplen
50 gram kallt smör
1/2 dl pärlsocker

Smörj och bröa en rund form med avtagbar kant (ca 24 cm i diameter).
Rör ihop socker och ägg. Blanda saffran, vetemjöl och bakpulver och rör ner äggblandningen. Klicka ner smöret och rör till en jämn smet. Blanda i mjölken och häll i formen. Skala och klyfta äpplena och lägg dem i smeten, tryck ner dem lite.
Hyvla över det kalla smöret och strö över pärlsockret.
Grädda på näst nedersta falsen.

Kakan är god med glass!

Här kommer en bild av ett av våra påskris som Emma pyntat med mustrappor som hon gjort i förskolan.

Nu är det dags att virka med en varm vetedyna på axlarna. Börjar med ruta 23 av 120 - det ska bli en kofta,
Petra

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar