torsdag 9 januari 2014

Uppsnappade fina tankar

Den senaste veckan har jag fått tag i fyra tankar som hänger kvar hos mej, maler på i bakhuvudet och poppar upp flera gånger per dag. Tre visdomar har jag hittat på bloggar jag följer och den fjärde formades under ett samtal mellan mej och en vän. Det här funderar jag på just nu:

1. På Husmor Annas blogg läste jag:
"Min filosofi när det gäller inredning, är att jag inreder enbart med loppisfynd. Jag är emot de massproducerade sakerna. Jag vill kunna bevisa för mig själv och andra att det är möjligt att få ett trivsamt hem även fast inte allt är nytt".

Jag gillar så den här tanken - man behöver inte köpa nytt för att få hemmet trivsamt och inrett som man önskar. Jag tycker det är så otroligt roligt att inreda med gamla saker och de saker som gjordes förr brukar faktiskt inte alls vara av sämre kvalitet än nyproducerade grejer.

Ett bra exempel är våra soffor som vi köpte nya, dock inte jätte dyra, för några år sedan, de är nu efter bara några få år otroligt nersuttna och i dåligt skick och detta är då den andra soffgruppen vi köpt på kanske 7-8 år. Den förra soffgruppen lyckades vi också sitta ner så att den blev helt säckig.

2. Bondjäntan skrev på sin blogg om en diskussion hon haft med sina kolleger på jobbet. De funderade på detta med att unna sig något, eller frågade sig om bloggerskan unnar sig något någonsin, i matväg främst som jag förstod det. Kollegerna menade alltså att om man handlar mycket ekologiskt, odlar en del av det man äter själv osv så unnar man sig inte godsaker. Bloggerskan skrev att hon naturligtvis äter icke ekologiska produkter också men pointen som jag ser det, eller det som fastnade hos mej var att det väl verkligen är att unna sig goda saker om man unnar sig att köpa bra livsmedel, att man prioriterar just ekologiska alternativ av det man vill - om man prioriterar ekologiska livsmedel. Man kan kanske då välja att köpa mindre men mera genomtänkta klädköp för att ha möjlighet att köpa till exempel bra kött, ekologisk frukt osv.

Det som tog fäste hos mej var tanken på att medvetet välja vad man prioriterar vare sig det gäller den mat man köper eller odlar, de kläder man väljer att handla osv. Att noga välja ut vad man unnar sig - det är bra det!

3. På bloggen La verde vita skriver bloggerskan om livskvalitet och hon berättar om vad som höjer hennes livskvalitet. Slutsatsen hon drar är att hennes livskvalitet handlar om tid, snarare än pengar och att mindre jobb ger mer tid vilket då ger mer livskvalitet. Hon slutar med två teser:

"Tes 1: jag kan lugnt dra ner på min konsumtion utan att minska min livskvalitet.
Tes 2: ett mer hållbart yttre liv ger ett mer hållbart inre liv."

Grymt bra och tänkvärt skrivet. Jag kan hålla med henne fullt ut. Jag kan helt klart säga att sedan jag slutade arbeta galet mycket har både min och min familjs livskvalitet höjts avsevärt även om inkomsterna minskat. De minskade inkomsterna har naturligtvis lett till att vi sett över vår konsumtion men vi har inte behövt försaka någonting som vi verkligen behövt eller velat göra, det har inte varit fråga om svåra beslut och prioriteringar heller. Vi lever utifrån de val vi gjort vad gäller jobb och inkomster och vår livskvalitet kan vi verkligen inte klaga på.

4. Jag och en väninna satt och pratade och förbättrade världen med våra tankar. Vi diskuterade bland annat det här med att försöka så bra man kan, att så bra man kan är tillräckligt, så måste man se det.

Det får till exempel inte bli ett stressmoment att laga mat från grunden med de mest näringsriktiga alternativen alla dagar. Vissa dagar finns det kanske inte tid eller ork att fixa den mest hälsoriktiga middagen och då tar man de genvägar man behöver. Huvudsaken - tyckte vi då - är att man gör så gott man kan och orkar vad gäller de goda valen. Om tid, ork eller pengar kommer emot får det inte bli tungt att man vet vad man borde göra, hur man borde handla, viken mat man borde koka osv. Man gör så gott man kan och det borde vara tillräckligt!


1 kommentar: