fredag 14 juni 2013

Klippta får

Nu har fåren sommarfrisyr. I söndags hade vi två fårfarmare på besök och de visade oss hur man klipper fåren. De använde sig av en ställning som höll fåren på plats. En sådan ska vi bygga tills det är dags för nästa klippning.

Jag kommer att ta tillvara all ull. Största delen ska jag sända iväg till ett spinneri (eller vad det heter) som gör ullen till garn. En del ska jag använda till att tova med - för tovning är någonting jag vill prova på.



Igår hade vi en potentiell katastrofsituation med fåren. Jag och flickorna hade varit borta en stund och när vi kom hem hittade vi bässen och hans kompis utanför tackorna och lammens hage. Jag kan föreställa mej scenariot om de valt att utforska byn på egen hand. Jag med Ebba på höften och en skopa havre i andra handen.  Tackorna hade i sin tur ätit upp ett äppelträd som vi planterade ifjol. De hade lyckats få upp hela trädet, med rot och allt - och detta fastän jag fixat galler runt trädet. Nu står det lilla trädet i en vattenhink vid trappan. Har vi tur går det att rädda men jag tror inte vi har sådan tur.

I helgen ska fårflocken få ta sin sommarhage ibruk - det ser jag fram emot.

2 kommentarer:

  1. Sorry, kan inte låta bli att fnissa väldigt mycket och väldigt högt... Fåren har helt klart en alldeles egen agenda!
    /A-M

    SvaraRadera
  2. Fiffig ställning! Vi har inte hunnit klippa fåren ännu... Suck! Inte hinner de få ny midsommarfrisyr heller...

    SvaraRadera