torsdag 25 april 2013

Vegetarisk soppa med rieska

För några år sedan köpte jag en kokbok som heter Soppor, bröd och röror. Recepten är relativt enkla och många av sopporna är vegetariska. Författarna heter Lisa Eisenman Frisk och Monica Eisenman. Jag har gjort ganska många av sopporna i boken och nu har vi i två dagar ätit en god majssoppa. Igår åt vi den med salta muffins och idag med rågrieska.

Receptet är för 4 personer men vi har alltså ätit soppan i två dagar (2 vuxna och 2 barn)

Majssoppa med sweet chili-sås (4 portioner)
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1/2 röd chilifrukt (den lämnade jag bort med tanke på mina "stark-känsliga barn")
raps- eller solrosolja att steka i
2-3 potatisar
2 burkar majs á 340 gram
1 liter grönsaks- eller hönsbuljong (jag gjorde buljong på min torkade libbsticka)
1/2 dl sweet chili-sås
salt och peppar

Skala och hacka lök och vitlök. Hacka chilin (kärna ur den). Fräs i olja i några minuter.
Skala och skär potatisen i bitar och lägg ner i kastrullen tillsammans med majsen. Häll på buljong och låt soppan puttra i ca 15 minuter. Kör soppan slät. Rör i sweet chili-såsen. Smaka av ed salt och peppar.

Rieskan jag rörde ihop idag är super enkel och god.

Rågrieska
1 burk gräddfil
1/4 tsk salt
1,5 dl rågmjöl

Rör ihop med en gaffel. Smeta ut till tre plättar på en plåt. Grädda i 250 grader i 15-20 minuter.

Gott, gott!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar