fredag 26 september 2014

Inför vintern

En del av min lediga tid går för tillfället åt att bunkra upp inför vintern. I början av veckan tömde jag och barnen växthuset på tomater, bönor och paprikor. Gurkorna hade jag tagit bort tidigare.

Årets skörd var helt ok. Mina tomater mognade ganska sent så vi levde tomatlösa en ganska lång bit in på sommaren.

I år hade jag valt att så något som heter salladsgurka. Salladsgurkan är mindre och tjockare än slanggurkan. Nästa år blir det slanggurka igen. Vi tyckte inte riktigt om varken smak eller konsistens på salladsgurkan.

Paprikorna har skött sig fint - vi hade 5 plantor och det har räckt gott och väl.

Årets hit är bönplantorna i växthuset. Vi har haft 6 bönplantor som gett fina, lila, långa bönor från början av juli till och med i dag - jag åt några medan jag fixade lite inför vintern. Vi har ätit bönorna efter hand och valde att inte frysa in dem, de är så mycket godare färska.



I dag har jag frusit in spenat till våra smoothies och spenatpastasåser. Jag har så spenat i två omgångar men det räckte ändå inte till! Vi använder jätte mycket av den varan i vår familj. Jag sätter en näve blad i Thomas och min morgonsmoothie - varje morgon.




En annan nyhet i årets trädgårdsland som åkte in i frysen i dag var purjolök. Jag har inte fått till mina purjolökar tidigare men i år lyckades det.

Innan trädgården helt går och sova för den här säsongen är min tanke att få till en vitlöksodling. Får se om jag får det att lyckas. Dagarna rullar på.

onsdag 24 september 2014

Golvet i köket

Vi blev klara med golvet i söndags. Thomas arbetade intensivt hela helgen. Jag och barnen försökte att inte hoppa i vägen allt för mycket och på söndag kväll kunde jag sätta ut trasmattor på vårt nya jämna plankgolv. Kommande helg ska golvet målas så nu försöker vi vara försiktiga så att det inte blir alltför mycket skråmor och bulor innan färgen målas på.


Vi flyttade luckan som leder ner till krypkällaren under köksgolvet. Ett arbete som tåldes att fundera på.


Vi märker redan att de ställen som varit dragiga inte är det längre - härligt!

lördag 20 september 2014

Fredagsmys

Den här fredagen varvade familjen Autio inte ner när kvällsmörkret föll. Vi rev upp köksgolvet istället. På söndag ska vi ha ett klart insatt annat golv.
Varför?, kan de läsare som vet att vi bott i Signes hus i bara två år fråga sig. Svaret är att golvet i köket varit fruktansvärt kallt på vintrarna, jag pratar om frostskade kallt. Isoleringen misslyckades i samband med renoveringen. Dessutom var plankorna som vi hittade under linoleum mattan i jättedåligt skick. Det finns djupa skador på många av plankorna, tusen småspikar överallt och de är grymt ojämna i kanterna, så ojämna att man snubblar på vissa av dem.

I våras bestämde vi oss alltså för att sätta in en nytt plankgolv och isolera om hela golvet. Det skulle ske sommaren 2014. Nu är sommaren 2014 slut och vintern 2014 står och stampar i farstun. Det är alltså dags. I går åt vi middag, bar ut köksbordet och så hoppas vi att det går att gå på ett golv på söndag kväll.




fredag 19 september 2014

Byaloppiset - TACK, tack

Ja tusen tack till alla som kom och hälsade på!
Alla ni som besökta flickornas pop-up café, matade och pajade våra husdjur, vände och klämde på våra loppisgrejer, alla ni som stannade och pratade bort en stund och alla ni som verkade tycka att Byaloppis i Iskmo-Jungsund är en kiva idé - vi ses igen nästa år!


onsdag 17 september 2014

Hello Green

I våras köpte jag en kokbok som heter Hello Green. Boken är skriven av den Josefine Jäger. Boken innehåller en blandning av recept, både varma rätter och av mat som äts i sin råa form, dvs det vi kallas raw food. Det gemensamma är det gröna och det växtbaserade.

Jag älskar recepten!

Med boken hittade jag ett ett nytt sätt att tänka kring mat. Visst har jag länge försökt laga mat från grunden, laga hälsosam mat åt oss osv osv.

Det gröna köket innebär alltså att äta mat från växtriket. Råvarorna är huvudsakligen grönsaker, rotfrukter, mörkgröna blad, groddar, bär, frukter, nötter och kallpressade oljor. Författaren skriver att Hello Green boken vill inspirera till att få in mera grönsaker i den dagliga maten och det har minsann vi fått. i början tyckte jag att mycket var en aning "meckigt" att få till, mycket nya ingredienser och nya sätt att tillreda mat men nu känns det bara naturligt. Och gott. Vi har absolut inte skippat allt kött men vi har hittat så många nya spännande sätt att äta annat än kött i olika former.




onsdag 10 september 2014

Byaloppis

På lördag 13.9 är det dags. I Iskmo-Jungsund ordnas det första byaloppiset klockan 10-16. 26 gårdar är med. En lista på försäljningsplatserna hittar ni på Byaloppisets blogg

Vi väljer att öppna dörrarna till vår sädesbod och säljer mängder och massor med prylar. Alla ni som vill titta på möbler, inredningsprylar, kläder och skor för barn och vuxna, ägg, bröd, lite eko grönsaker eller leksaker ska komma och fynda till Smedjebacken 3 i Iskmo.

Barnen ordnar pop-up café så ni kan sätta er ner med en kopp kaffe/te i trädgården - vi hoppas på vackert väder. Ni kan också välja att komma och klia ett får bakom örat. Varmt välkomna!


lördag 6 september 2014

Hon som kom undan

Vi har haft vår första räv attack på hönsen! Usch och fy! I måndags när jag kom ut i fähuset var det hönsfjädrar precis överallt, i mängder och massor. Jag vågade inte gå in och se på eländet utan gjorde det som jag oftast gör vid krissituationer - jag ringde Thomas som var på jobbet. Vi kom överens om att jag måste försöka få en överblick av antalet skadade hönor. När jag tryckt av samtalet såg jag en av hönorna som stod alldeles blickstilla framför kaninburen. Jag gick framtill henne och smekte henne på ryggen - då föll hon ihop men tog sig upp igen. Hon var alldeles utan fjädrar på rumpan och på en del av ryggen. Jag var övertygad om att hon höll på att dö framför mina ögon.

Jag ringde Thomas igen. Thomas nästa råd i krisen var att jag skulle gå till grannen som är van jägare, han kunde säkert göra en estimering av höns skadorna.

Jag rusade in på grannarnas gård och där i trädgården stod resten av vår lilla höns flock och plockade i sig gräs! Vi hade alltså bara ett räv offer som stod och fokuserade kaninerna med sin bara rumpa. Jag rusade uppför grannens trappa och ringde på hejvilt. Mannen i huset var inte hemma, dock nog grannens fru. Hon följde med mej efter att ha hört min smått virriga förklaring till varför jag besökte henne just då. Vi bar de gästande hönorna hem till deras egen bur bur och lyckades också varsamt få in den påtuggade hönan i buren med de andra. Jag ringde Thomas och avgav rapport.

På kvällen stod den tilltygade hönan upp i buren och promenerade också mindre sträckor. Följande dag, på tisdag låg hon på ströbädden varje gång jag var och tittade till henne. Hon åt och drack det som jag satte ner framför näbben på henne. På onsdag gick hon omkring och åt med sina medsystrar som höll henne sällskap inomhus. På torsdag tog hon sig upp på sittpinnarna och på fredag verkade hon vara återställd, om man bortser från de kala fläckarna. Idag är flocken ute igen. De har badat på sin favoritplats i timmar, njuter av solen och av friheten. Vi undkom med blotta förskräckelsen den här gången.


måndag 1 september 2014

Skörde- och förkylningstider

Jag syltar och förväller och kokar och står i. Köksgolvet klibbar, barnen klibbar och jag är fläckig av bär. Gott blir det (oftast) och känslan av att sätta på locket på ännu en burk som ska vila tills det blir mörkt och kallt ute är skön. En nöjdhetskänsla kan jag kanske beskriva känslan som.

Den här helgen har det fixats krusbärssylt som Thomas har som favorit bland syltar. Äldsta dottern har plockat de stickiga bären, det är en av hennes årligen återkommande sysslor. Jag kör sönder bären med stavmixer när de kokat klart och på så vis blir konsistensen den rätta á la Autio.

Min syster har jätte goda och jätte många äppel som vi äppelfattiga människor får ta så mycket vi vill av. I år räckte frukterna både till min fil-favorit mos med kanel och dessutom till äppeljuice, gott så det förslår.

Annars är vi förkylda. Just nu två av fem. Får se om övriga klarar sig.